سود سرمایه­‌گذاری در بورس چقدر است؟

سرمایه‌گذاری نوعی دارایی با هدف ایجاد درآمد یا افزایش ارزش آن درطول زمان است.زمانی که فردی یک دارایی را نه با هدف مصرف، بلکه با هدف افزایش ارزش آن خریداری می­‌کند، یک سرمایه­‌گذاری انجام داده است. لذا هدف اصلی کلیه افراد از سرمایه­‌گذاری، صرف منابعی مثل پول، زمان و تلاش برای کسب سود یا به عبارتی افزایش ثروت در آینده است. درمجموع سرمایه­‌گذاری می‌­تواند به هر فعالیتی که به امید افزایش درآمد در آینده انجام می­‌شود، اطلاق گردد.

باتوجه به اینکه انتظار افراد از رشد ارزش دارایی، مبتنی بر زمان است، یعنی شما انتظار رشد ارزش دارایی خود را در آینده دارید، این انتظار همراه با مقدار مشخصی از ریسک است. ارزش دارایی شما تحت تأثیر عوامل مختلفی در طی زمان می‌تواند دچار روند نزولی یا کاهشی شود.

فرصت­‌های متنوعی برای سرمایه­ گذاری در بورس وجود دارد که یکی از انواع رایج آن در سراسر دنیا، سرمایه­‌گذاری در بورس است. سرمایه‌گذاری در بورس خود به بخش‌­ها و ابزارهای مختلفی تقسیم می­‌شود. میزان سودآوری در هر یک از این فرصت‌ها و ابزارها متفاوت بوده و هرکدام شرایط ریسک و بازدهی خاص خود را دارند.

بنابراین اگر می­‌خواهید بدانید که با سرمایه­‌گذاری در بورس و ورود به بازار سرمایه چه میزان سود کسب می‌­کنید، باید با تمام انواع مختلف ابزارها و فرصت­‌های موجود در این بازار آشنا شوید.

سرمایه‌گذاری مطمئن در بورس با سود بالا چگونه است؟

همان‌طور که در بخش قبل گفته شد، برای شناسایی فرصت­‌های سودآوری در بورس، باید با ابزارهای مالی و فرصت‌­های سرمایه­‌گذاری در این بازار آشنا باشید. به‌صورت کلی در بازار سرمایه امکان سرمایه­‌گذاری در گزینه­‌های زیر را دارید :

سهام

سهم، بخشی از مالکیت یک شرکت سهامی‌عام یا خاص است. شما با خرید و مالکیت سهم یک شرکت، از سود خالص نقدی حاصل از عملکرد شرکت، برخوردار می­‌شوید. هرچقدر شرکت موفقیت بیشتری در فعالیت خود داشته باشد و به‌عبارتی موفق‌­تر باشد، افراد بیشتری علاقمند به خرید سهام آن شرکت هستند و این علاقه به خرید سهم، می­تواند زمینه‌ساز رشد قیمتی سهام آن شرکت باشد.

سهم شرکت­‌ها از نظر سودآوری به دو نوع اصلی تقسیم می‌­شود : سهم رشدی و سهم ارزشی. سهم رشدی به سهم شرکتی اطلاق می‌­شود که از نظر مقیاس کوچک بوده و انتظار رشد و توسعه برای آن وجود دارد. از طرفی سهم ارزشی به سهم شرکتی گفته می‌­شود که ارزش سهم آن در بازار با ارزش واقعی آن برابر ارزیابی نمی­‌شود و به عبارتی کم­تر از ارزش واقعی در بازار معامله می­‌شود. سرمایه­‌گذاران عمدتا با یکی از این دو دیدگاه اصلی نسبت به خرید سهم اقدام می­‌کنند.

خرید سهم با این روش، یعنی به‌صورت مستقیم، به نسبت سایر گزینه‌ها مثل صندوق سرمایه­‌گذاری قابل معامله در بورس، ریسک بالاتر و فرصت کسب بازدهی یا سود بالاتری را دارد.

با داشتن یک استراتژی معاملاتی و مطالعه گزارشات تحلیلی و آموزش گام به گام تحلیل بنیادی می­‌توانید انتخاب کنید که در سهام کدام شرکت به چه میزان سرمایه­‌گذاری کنید. میزان سود شما به این استراتژی و همچنین میزان سرمایه و مدت زمان سرمایه‌گذاری شما بستگی دارد.

اوراق مشارکت بورسی

اوراق مشارکت نوعی از اوراق بهادار است که با هدف تأمین مالی پروژه‌های عمرانی و اقتصادی در مقیاس بزرگ، برای شرکت­‌های دولتی و یا خصوصی در بورس منتشر می­‌شود. سرمایه­‌گذاران با خرید این اوراق، در تأمین مالی موردنیاز پروژه‌ها شریک شده و تا تاریخ سررسید در بازه‌­های زمانی مشخصی، سود علی‌­الحساب با نرخ اعلام شده ، دریافت می­‌کنند. تفاوت مهم این اوراق با سهم، در سود تضمین شده و ریسک بسیار کم آن­‌ها می­‌باشد.

سود این اوراق توسط بانک و موسسات مالی دولتی تضمین می­‌شود بنابراین سرمایه‌­گذاران سطح اطمینان بالایی نسبت به دریافت سود خود در بازه‌های زمانی موردانتظار دارند. با این حال ریسک نکول یا ریسک عدم توان مالی پرداخت اصل سرمایه در زمان سررسید اوراق، از جمله ریسک­‌های این اوراق می‌­باشد هرچند که عموما میزان این ریسک در سطح بسیار پایینی ارزیابی می­‌شود.

برای خرید اوراق مشارکت بورسی، کافی­‌ست از طریق سامانه معاملاتی آنلاین خود نسبت به خرید این اوراق اقدام کنید.هر برگه از این اوراق ارزش اسمی معادل صد هزار تومان دارند. حداقل مبلغ اولیه لازم برای خرید اوراق برخلاف سهام، یک میلیون تومان می‌­باشد. سود این اوراق از طریق شرکت سپرده­‌گذاری مرکزی به حساب بانکی سجام شما در زمان پرداخت سود، واریز می‌­شود.

صندوق‌­های سرمایه‌گذاری قابل معامله (ETF)

صندوق­‌های سرمایه‌­گذاری به نوعی استخری از پول­‌های خرد و کلان هستند که توسط یک نهاد مالی برای سرمایه­‌گذاری در اوراق بهادار مدیریت می‌­شوند. این اوراق شامل اوراقی که در بخش قبلی توضیح داده شده است می‌­باشند. یعنی صندوق‌های سرمایه­‌گذاری براساس نوع صندوق (سهامی، درآمد ثابت، مختلط، کالایی، طلا، صندوق در صندوق و…) در سهام، اوراق مشارکت و اوراق سپرده مبتنی بر کالا سرمایه­‌گذاری می­‌کنند.

نوع قابل معامله این صندوق­‌ها از طریق سامانه معاملاتی آنلاین قابل خریداری برای سرمایه‌­گذاران می­‌باشد. باتوجه به اینکه مدل­‌های مختلف این صندوق­‌ها برای سرمایه­‌گذاران با سطح ریسک­‌پذیری متنوع طراحی شده است، امکان کسب سود بالا با پذیرش سطح ریسکی کمتر از خرید سهم، وجود دارد.

دریافت سود روزانه در بورس

زمانی که اقدام به خرید سهم و سرمایه­‌گذاری در یک شرکت بورسی می­‌کنید، انتظار دارید که قیمت یا ارزش این سهم در آینده با افزایش روبرو شود. با افزایش قیمت سهم و درنتیجه افزایش میزان سرمایه اولیه، سود کسب می­‌کنید اما زمانی که اقدام به فروش سهم موردنظر نمایید، اصطلاحا سود خود را شناسایی کرده‌اید.یعنی تا زمانی که تصمیم به فروش سهم نگیرید و وجه حاصل از فروش به همراه سود مربوط به آن به صورت وجه نقد در حساب معاملاتی شما نباشد، شما سود کرده­‌اید اما آن را شناسایی نکرده‌اید.

ممکن است مبلغ سود امروز شما باتوجه به تغییرات روزانه قیمت سهم در روزهای آتی، تغییر کند و کم­تر یا بیشتر شود. لذا عبارت دریافت سود روزانه از بورس، عملا عبارتی منطقی و درست نمی­‌باشد. ذات سرمایه‌گذاری در بورس، بلندمدت بوده و سرمایه‌­گذاری شما در این بازار می‌­تواند روزانه با تغییرات قیمتی سهام موجود در سبد دارایی شما، با افزایش یا کاهش روبرو شود.

در بورس با خرید واحدهای صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری قابل معامله از نوع درآمد ثابت، می­‌توانید از سود روزشمار بهره‌­مند شوید و در دوره­‌های پرداخت سود نقدی در صندوق‌هایی که پرداخت سود دوره‌­ای دارند، مبلغ سود خود را به‌صورت نقدی دریافت کنید.

صندوق­‌های سرمایه­‌گذاری با درآمد ثابت، شباهت زیادی با سپرده‌­های بانکی دارند اما درمقایسه با سپرده‌­های بانکی مزیت‌های قابل­ توجهی از جمله نقدشوندگی بالا و عدم نیاز به مبلغ اولیه هنگفت برای سرمایه­‌گذاری را دارند.

سود صندوق سرمایه‌گذاری در بورس چقدر است؟

درحال حاضر و براساس آخرین اطلاعات منتشر شده در سامانه مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران، ۱۱۸ صندوق سرمایه‌گذاری بادرآمدثابت در کشور وجود دارد که از این تعداد ۳۹ صندوق از نوع قابل معامله در بورس می‌­باشند. یعنی می‌توانید از طریق سامانه معاملات آنلاین کارگزاری، نسبت به خرید واحدهای این صندوق­‌ها اقدام نمایید.

نکته مهم در سرمایه­‌گذاری در این صندوق‌­ها جهت دریافت سود روزشمار برای سرمایه­‌گذاران توجه به این بخش از ماهیت صندوق­‌ها می­‌باشد، که هیچ‌کدام از آن­‌ها با تضمین سود نیستند بلکه نرخ پیش­‌بینی سود خود را در اساسنامه و امیدنامه خود درج می­‌کنند.

نرخ پیش­‌بینی سود صندوق‌­های با درآمد ثابت از ۱۶% تا ۲۰% و بعضا در مواردی نرخ­‌های اندکی بالاتر بوده با این‌حال اگر در موعد پرداخت سود ماهانه، موفق به کسب بازدهی بالاتری نسبت به نرخ سود پیش‌­بینی شده خود، شده باشند، آن را میان دارندگان واحدهای صندوق در زمان تقسیم سود ، پرداخت می­‌کنند. بنابراین باتوجه به اینکه بخشی از منابع این صندوق­‌ها در سهام سرمایه‌گذاری می­‌شود، درصورتیکه بازار بورس با رشد و رونق روبرو باشد، این صندوق‌ها قابلیت پرداخت سود بالاتر از نرخ سود پیش‌­بینی خود خواهند داشت.

بررسی تاریخچه نرخ سود پرداختی صندوق‌­ها نیز نشان می­‌دهد در زمان رشد بازار شاهد پرداخت نرخ سودهایی در بازه ۲۵% تا ۴۰% هم بوده‌­ایم. با این‌حال توجه به این نکته که صندوق‌­ها تضمین­‌کننده نرخ سود نیستند، مهم بوده چرا که در زمان افت و رکود بازار نیز ممکن است نرخ سود پرداخت شده از نرخ پیش­‌بینی شده کم­تر باشد.

دراصل رخداد هر دو سناریوی فوق، کسب بازدهی بالاتر از نرخ پیش­‌بینی و یا عدم دریافت سود ، باتوجه به شرایط بازار هرچند با احتمال کم، ممکن می­‌باشد و می­‌توان آن را از ریسک­‌های سرمایه‌گذاری درنظر گرفت. اما درمجموع این نوع از صندوق­‌ها عمدتا از رویه باثباتی در پرداخت سود برخوردار بوده و به منظور جذب سرمایه­‌گذار، تلاش حداکثری در حفظ این رویه و محقق نمودن سودهای بالاتر برای سرمایه‌گذاران خود دارند.

۹۷ صندوق نیز از نوع درسهام هستند. بخش قابل‌­توجه منابع تجمیع شده در این صندوق­‌ها در سهام شرکت­‌های بورسی سرمایه‌گذاری می‌­شود. این صندوق­‌ها برای اشخاص علاقمند به سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس که دانش و اطلاعات کافی برای سیگنال خرید و فروش سهام به‌صورت مستقیم را ندارند مناسب می­‌باشد. اما باید توجه کنید که مثل صندوق‌های درآمد ثابت، سود روزشمار و هیچ نوع پرداخت سود دوره‌­ای نداشته و شما در سود و زیان شریک هستید. اما باتوجه به اینکه این صندوق‌­ها توسط نهادهای مالی و اشخاص خبره بازار مدیریت می‌­شوند، ریسک کمتری نسبت به سرمایه­‌گذاری مستقیم در بورس، یعنی خرید مستقیم سهام شرکت­‌ها توسط شخص، دارند.

نوع دیگری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز در بازار سرمایه وجود دارند که در مقالات مربوط به معرفی این صندوق‌­ها به آن پرداخته شده است.

مقایسه سرمایه­‌گذاری در بورس و سایر بازارها

دریافت سود روزانه در بورس چگونه است؟

با افزایش قیمت سهم و درنتیجه افزایش میزان سرمایه اولیه، سود کسب می­‌کنید.

چگونه اوراق مشارکت بورسی را خریداری کنیم؟

کافی­‌ست از طریق سامانه معاملاتی آنلاین خود نسبت به خرید این اوراق اقدام کنید.

خلاصه مقاله

با استراتژی درست و دید بلندمدت، شما همیشه سرمایه‌گذار پرسودی خواهید بود. نمی‌­توان در شروع سرمایه­‌گذاری بدون مطالعه و بررسی اطلاعات دردسترس، نسبت به مشخص نمودن درصد یا مبلغ سود شما در سرمایه­‌گذاری باقطعیت سخن گفت. عمدتا اعلام عدد مشخص و قطعی یا تضمین شده در سرمایه­‌گذاری، برای افراد متخصص و حرفه‌­ای خوشایند نیست. چرا که در سرمایه‌گذاری در بورس ریسک­‌های خارج از کنترل و غیرقابل پیش­‌بینی تحت عنوان ریسک سیستماتیک یا ریسک بازار وجود دارد که قابل اجتناب نیست.

برای کاهش و نه به صفر رساندن این ریسک، استراتژی تنوع در بازارهای سرمایه­‌گذاری درنظر گرفته می­‌شود. به عنوان مثال می‌توانید سرمایه خود را بین بورس، ملک، طلا و سایر گزینه‌­های سرمایه­‌گذاری تقسیم کنید. بنابراین هیچ نوع سرمایه­‌گذاری بدون ریسک یا مطمئن با بالاترین بازدهی در بورس و در سایر بازارها وجود ندارد. ریسک و بازدهی رابطه مستقیم باهم دارند. یعنی هرچه شما ریسک بیشتری را تحمل کنید، احتمال کسب بازدهی بالاتر یا بازدهی چشمگیرتر برای شما بیشتر خواهد بود. براساس میزان ریسکی که می­‌توانید تحمل کنید، گزینه‌­ها و ابزارهای مختلفی در بازار سرمایه وجود دارد که در این مقاله به توضیح مهم­‌ترین آن­ها پرداختیم.

شما حتی می­‌توانید با سرمایه­‌گذاری در صندوق‌های سرمایه­‌گذاری با کم­ترین ریسک یا ریسکی نزدیک به صفر، از نرخ سود روزشمار و پرداخت سود نقد دوره‌­ای مشابه با سپرده بانکی ولی با مزیت­‌های بیشتری برخوردار شوید. هرچند توجه به این نکته که نرخ سود این صندوق­‌ها، نرخ پیش­‌بینی شده می‌­باشد و هیچ تضمین نرخ سودی در هیچ‌­کدام از ابزارهای مالی در بازار سرمایه وجود ندارد، بسیار مهم است. باتوجه به اینکه بخشی از منابع صندوق­‌ها در سهام سرمایه­‌گذاری می­‌شود، براساس رونق و یا رکود بازار امکان تحقق سودی بالاتر یا کمتر از نرخ سود پیش­‌بینی شده برای این صندوق­‌ها وجود دارد. درمجموع صندوق‌­های سرمایه­‌گذاری از بهترین گزینه‌­های سرمایه­‌گذاری برای اشخاص مبتدی و علاقمند به سرمایه­‌گذاری در بورس هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *