چطور با پول کم سرمایهگذاری کنیم؟
در شرایط سخت اقتصادی و وجود نرخ بالای تورم، یکی از بهترین روشهای کسب سود و درآمدزایی به منظور حفظ ارزش پول در برابر تورم، سرمایهگذاری است. بدون شک دلایل بسیاری برای اهمیت سرمایهگذاری وجود دارد، اما هر سرمایهگذار فارغ از سن و سال و طبقه اجتماعی، برای این کار علاوهبر دانش کافی، نیاز به سرمایه اولیه دارد و این سرمایه اولیه بر میزان سود سرمایه گذاری در بورس بیتاثیر نیست. یکی از دغدغههای حال حاضر بیشتر افراد علاقمند به سرمایهگذاری، پیدا کردن روشهایی از سرمایهگذاریست که با سرمایه اولیه اندک یا پول کم هم قابل انجام باشد.
اهمیت سرمایهگذاری با سرمایه کم
امروزه باتوجه به افزایش قیمت کالا و کاهش قدرت خرید؛ یکی از راههایی که میتواند به حفظ ارزش پول کمک نماید سرمایهگذاری است. علاوهبراین، تورم و شرایط اقتصادی متغیر باعث میشود تا سطح نقدینگی افراد بهصورت چشمگیری تغییر پیدا کند، که این به خودی خود در میزان سطح پسانداز و تهیه سرمایه اولیه تاثیرگذار است. از سوی دیگر، قشر کمدرآمد و همینطور جوانان به دلیل بالا رفتن قیمت اقلامی مثل ماشین، ارز، طلا، سکه و مسکن، که به عنوان گزینههای سرمایهگذاری در کشور ما مطرح هستند، گزینههای مناسبی با سرمایه اولیه موجود در این میان نمییابند.
بنابراین با وجود سرمایه اولیه کم، انتخاب روش موثر برای سرمایهگذاری به چالش بزرگی بدل میشود. به همین دلیل، یافتن روشهایی که شانس سرمایهگذاری با سرمایه یا پول کم را به شما میدهد اهمیت دوچندانی پیدا میکند. در ادامــه قــصد داریم تا شما را با انــواع سرمایــه گذاری بدون نیاز به سرمایه اولیه چندان زیاد آشنا کنیم.
ایدههای سرمایهگذاری با پول کم
راساس آنچه که تحت عنوان سرمایهگذاری در کشور ما مطرح میشود شاید بتوان بهترین و مطمئنترین ایدههای سرمایهگذاری با سرمایه اولیه کم را در بازار سرمایه ایران پیدا کرد. بازاری که درنتیجه تلاش برای توسعه ابزارهای مالی و ایجاد فرصتهای متنوع سرمایهگذاری همواره تلاش کرده تا بسترهای جدیدی از مفهوم سرمایهگذاری را در کنار بازار پول و مفاهیم آشناتری چون سپردههای بانکی، برای عموم مردم فراهم نماید.
از ایجاد سامانههای معاملات آنلاین و امکان سرمایه گذاری مستقیم در بورس تا تشکیل صندوقهای سرمایه گذاری در انواع متنوع برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در این بازار. بنابراین میتوان گفت اگر به دنبال فرصتهایی برای سرمایهگذاری مبالغ اندکی هستید که بهعنوان پسانداز در جریان اقتصادی و مالی زندگی شما درنظر گرفته میشوند، میتوانید روی بازار سرمایه و ابزارهای موجود آن در ایران، حساب کنید.
در ادامه برخی از روشهای سرمایهگذاری با مبالغ اندک در بازار سرمایه و سایر بازارها را برای شما معرفی میکنیم.
سپرده بانکی
سپرده بانکی از شناختهشدهترین گزینههای سرمایهگذاری بهخصوص برای افرادیست که تمایل به پسانداز وجوه خرد با کمترین ریسک را دارند. باتوجه به قدمت بازار پول یا بازار بانکی در کشور ما و تبلیغات گسترده در راستای آشنایی و تشویق عموم مردم به سپردهگذاری در بانک، شاید اولین و راحتترین انتخاب برای سرمایهگذاری مبالغ اندک باشد. سپردههای بانکی در دو نوع کوتاهمدت و بلندمدت بوده و برخی از بانکها در چارچوب قوانین و مقررات بانکی اقدام به ایجاد طرحهایی برای جذب منابع با نامهای مختلف از سوی مردم مینمایند.
سپرده کوتاهمدت بانکی
اکثر ما برای انجام عملیات بانکی متداول و مرسوم از سپردههای کوتاهمدت عادی استفاده میکنیم. این سپردهها امکان واریز و برداشت از تمامی شعب بانکی را دارند و افراد کلیه عملیات بانکی خود را میتوانند از طریق ابزارهای بانکی که دراختیار کاربران قرار داده میشود، انجام دهند. در سپردههای کوتاهمدت بانکی سود کمی به صورت ماهانه به حساب مشتریان واریز میگردد. عدد این سود پرداختی درحال حاضر بین ۸% تا ۱۰% میباشد و عمدتا حداقل وجهی باید در مانده حساب این سپرده ها وجود داشته باشد تا حساب سپرده کوتاه مدت شما فعال باقی بماند.
درصورت برداشت کل موجودی حساب و یا بستن آن پیش از موعد یک ماه، سودی به موجوی حساب شما تعلق نمیگیرد. حداقل این موجودی برای بانکهای مختلف متفاوت بوده و عمدتا مبلغی بین ۲۰ الی ۱۰۰ هزار تومان است. برای افتتاح این نوع از حساب ها کافیست با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از شعب بانک موردنظر خود مراجعه کنید. هرچند به دلیل سود بسیار کم این نوع سپردهها در مقابل نرخ تورم حتی با سرمایه اندک موردنیاز، به عنوان گزینه سرمایهگذاری جذاب شناخته نمیشود.
سپرده بلندمدت بانکی
سپرده بلندمدت بانکی به عنوان سپردهای برای تجمیع منابع بانکی جهت سرمایهگذاری بانک در پروژهها و سهیم کردن سود حاصل از آن با سرمایهگذاران شناخته میشود. هرچند دارندگان این نوع از سپردهها اطلاعاتی درمورد نوع پروژهها به صورت شفاف ندارند و صرفا سود سپرده خود را به صورت ماهانه دریافت میکنند. نرخ این سودها درمیان بانکها عمدتا براساس حجم منابع مشتریان، تفاوت دارد اما درحالت کلی در شرایط فعلی نرخ سود سپرده بلندمدت بانکی عددی بین ۱۶% تا ۲۰% بوده و حداقل مبلغ اولیه نیز برای عمده بانکها یک میلیون تومان است.
افتتاح سپرده بلندمدت بانکی تفاوتی با سپرده کوتاه مدت ندارد اما شرایطی دارد که تنها تحت آن شرایط سود اعلام شده به مانده حساب شما تعلق میگیرد. از جمله این شرایط عدم امکان برداشت از حساب تا دوره زمانی تعیین شده اعلامی بانک میباشد. در این دوره شما دسترسی به پول خود جهت برداشت را ندارید و اگر نیاز به برداشت وجه این سپرده را داشته باشید، وجهی تحت عنوان جریمه برداشت زودتر از موعد پرداخت میکنید. پس از پایان دوره زمانی اعلام شده، امکان برداشت از حساب برای افراد فراهم میباشد.
از آنجا که سپردههای بلندمدت بهصورت یکساله و یا دوساله هستند، شما زمانی از نرخ کامل محقق شده بهصورت ماهانه بهرهمند میشوید که زودتر از سررسید سپرده، سرمایه خود را از بانک خارج نکنید. درغیر اینصورت مبلغ برداشت شده با نرخ شکست به شما پرداخت میشود بدین مفهوم که سرمایه شما با کسر درصد مشخصی که بهعنوان جریمه برداشت لحاظ میگردد به شما پرداخت میشود.
پس در دوحالت سرمایه شما در سپرده بلندمدت بانکی مشمول جریمه برداشت خواهد بود: حالت اول در زمان برداشت وجه زودتر از محدودیت زمانی اولیه پس از افتتاح حساب که توسط بانک اعلام میشود و عمدتا یک ماه است و در حالت دوم اقدام به برداشت یا بستن حساب زودتر از موعد زمانی سپرده که بسته به نوع سپرده انتخابی شما، یکساله یا دوساله است.
سرمایهگذاری در بورس
برای شروع سرمایه گذاری در بورس بهصورت مستقیم، نیاز به سرمایه یا پول اولیه زیادی ندارید اما دانش و آگاهی بالا، نیازمند ورود به این بازار است. سرمایهگذاری در بورس این امکان را به شما میدهد تا بتوانید حتی با سرمایه اولیه چند صد هزار تومانی نیز سرمایهگذاری را شروع کنید. البته پس از طی مراحل مشخص شده برای احرازهویت در بازار سرمایه و ثبتنام در یک کارگزاری که جزء قوانین ثابت و الزامی برای تبدیل شدن به یک معاملهگر بورسی است.
از مهمترین ویژگیهای سرمایهگذاری در بورس قابلیت نقدشوندگی بالای آن است بهطوری که شما میتوانید سرمایه خود را در کمترین زمان ممکن به وجه نقد تبدیل کنید. علاوهبراین، با توجه به قانون معافیت مالیاتی در بورس، سود حاصل از انجام معاملات بورسی بدون کسر مالیات خواهد بود.
شما با سرمایهگذاری در بورس علاوهبر کمک به تامین مالی شرکتها در واقع میتوانید با یک استراتژی درست و هوشمندانه، تورم را به اصطلاح دور بزنید، به این معنا که با افزایش نقدینگی خود، توانستهاید کاهش ارزش پولی را پوشش دهید. سرمایهگذاری در بورس این امکان را برای جوانان یا قشرهای کم درآمد جامعه فراهم میکند تا بدون داشتن سرمایه اولیه چندان، بتوانند شانس سرمایهگذاری و کسب سود را پیدا کنند، به شرط آنکه قبل از سرمایهگذاری، استراتژی و هدف خود را مشخص و دانش سرمایهگذاری خود را بالا ببرند.
صندوقهای سرمایهگذاری
دانش سرمایهگذاری دانشی نیست که بتوان یکروزه به آن دست پیدا کرد و یادگیری آن، نیـاز به زمان، مـطــالعه و تـجربه فراوان دارد. از ایـنرو، صنـدوقهای سـرمایهگذاری این امکان را به شما میدهند تا به عنوان یک فرد مبتدی، بتوانید به راحتی سرمایهگذاری در بورس را با روش غیرمستقیم آغاز کنید. روش غیرمستقیم یعنی شـما در این نوع از سـرمایهگذاری، سرمایه خود را در اختیار متخصصانی قرار میدهیـد که با حوزه بورس و انجام معاملات بورسی آشنایی کامل داشته و با استفاده از تجربیات و علـم تحلیل بازار برای شما سرمایهگذاری میکنند.
این متخـصـصـان با تجمیع سرمایه اولیه شما و دیگر سرمایهگذاران، و سرمایهگذاری آن در سبدی متنوع از اوراق بهادار، شما را از منافع آن بهرهمند میسازند. مدیران این صندوقهای سرمایهگذاری، نهادهای مالی دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار هستند که با رعایت الزامات و دستورالعملهای مربوطه، اقدام به تأسیس و مدیریت این صندوقها کرده و سیاستهای سرمایهگذاری مشخصی را براساس نوع صندوق سرمایهگذاری درحال فعالیت، دنبال میکنند.
نکته قابلتوجه اینجاست که برای سرمایهگذاری در این صندوقها نیز نیازی به بودجه چندانی نیست و میتوانید با مبالغ کم، سرمایهگذاری خود را شروع کنید. در برخی از صندوقها از نوع صندوقهای “صدور و ابطالی” این مبلغ برای هر واحد از صندوق، حدود ۱۰۰ هزار تومان میباشد. صندوقهای سرمایهگذاری انواع مختلفی دارند اما دو نوع از انواع موردعلاقه سرمایهگذاران، صندوقهای سرمایهگذاری درآمد ثابت و صندوقهای سهامی هستند.
صندوقهای درآمد ثابت شبیه سپرده بانکی بوده با این حال مزایای قابل توجهی نسبت به سپرده بانکی دارند و ماهانه سود محقق شده صندوق را بهصورت روزشمار به سرمایهگذاران پرداخت میکنند. صندوقهای سرمایهگذاری سهامی نیز عمده وجوه جمعآوری شده صندوق را در سهام سرمایهگذاری میکنند و سرمایهگذاران در سود و زیان سرمایهگذاری در این صندوقها سهیم هستند. هر دو نوع این صندوقها در نوع “قابل معامله” نیز فعالیت میکنند.
یعنی شما میتوانید با دراختیار داشتن کدبورسی و کاربری سامانه معاملات آنلاین از کارگزاری، نسبت به خرید این صندوقها اقدام کنید. نباید فراموش کنید که قوانین مربوط به ثبتنام و امکان سرمایهگذاری در این صندوقها نیز مشابه با فرآیند سرمایهگذاری مستقیم در بورس میباشد. شما باید رویه احرازهویت و سجامی شدن را برای ثبتنام و واریز وجه در هر نوع از صندوقهای سرمایهگذاری انجام دهید. مطالب بیشتر در مورد صندوقهای سرمایهگذاری و انواع آن را میتوانید در بلاگ آموزشی صندوقهای سرمایه گذاری ببینید.
بهترین روشهای سرمایهگذاری با پول کم
انتخاب بهترین روش برای سرمایهگذاری چه با پول کم و چه سرمایه اولیه قابلتوجه، نیاز به یادگیری فرصتها و بررسی همهجانبه توسط سرمایهگذار دارد. براساس ویژگیها وسایر شرایط موجود، هر کدام از روشهای بالا میتواند گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری باشد. اما اگر میخواهید فرصت مناسبی برای حفظ ارزش سرمایه در برابر تورم داشته باشید و یا حتی فرصت کسب بازدهی بالاتر از نرخ تورم، بازار سرمایه و بورس به همراه ابزارهای متنوع خود، میتواند این فرصت طلایی را دراختیار شما قرار دهد.
در گام اول ورود به صندوقهای سرمایه گذاری از نوع با درآمد ثابت که تشابه بالایی با سپرده بانکی ولی با مزیتها و حتی سود بیشتر دارند،میتواند برای اشخاصی که تحمل ریسک کمی دارند مناسب باشد و برای افراد ریسکپذیری که علاقه به سرمایهگذاری بیشتر در سهام دارند، صندوقهای سهامی به عنوان بهترین ابزار سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس درنظر گرفته شود. با صرف زمان و کسب دانش و اطلاعات لازم در هر کدام از این ابزارها میتوان به سطحی رسید که فرصت سرمایهگذاری مستقیم برای افراد در بورس فراهم گردد و ابزارهای دیگری که ریسک بالاتر داشته اما فرصت بازدهی بالاتری را نیز فراهم میکنند، انتخاب کنید.
حداقل سرمایه لازم برای سرمایهگذاری مستقیم در بورس، ۵۰۰ هزار تومان و در صندوقهای سرمایهگذاری باتوجه به نوع صندوق از حداقل حدود ۱۰۰ هزار تومان میباشد.
خلاصه مقاله
برای نسل جوان که شاید سرمایه زیادی برای شروع سرمایهگذاری در گزینههایی مثل املاک و مستغلات، خودرو، یا حتی طلا و سکه و ارز را نداشته باشند، پیدا کردن روشهایی برای سرمایهگذاری با پول کمتر اهمیت زیادی پیدا میکند. چراکه در شرایط کنونی جامعه شاید تنها راه برای حــفــظ نســبی ارزش پول، ســرمایهگذاری باشد.
از دیرباز تاکنون بازار پول یا بانکها به عنوان معتبرترین و راحتترین گزینه سرمایهگذاری بدون ریسک برای عموم مردم شناخته شده است. این درحالیست که با ظهور بازار سرمایه و بورس و ایجاد ابزارهای متنوع سرمایه گذاری برای افراد با سطوح ریسکپذیری متفاوت، فرصتهایی با امکان دریافت سود بالاتر حتی با مبالغ اندک را برای کلیه افراد علاقمند به سرمایهگذاری فراهم میآورد.
محدودیتهایی مثل بلوکه شدن پول، نرخ شکست سود پرداختی، سرمایه اولیه حداقل یک میلیون تومانی برای افتتاح سپرده بلندمدت و عدم پوشش قابل قبول نرخ تورم در سرمایهگذاریهای سنتی در برابر نقدشوندگی بالا، امکان برخورداری از سود روزشمار حتی باوجود برداشت وجه و امکان بهرهمندی از فرصتهای کسب بازدهی بالاتر از نرخ سود بانکی در سرمایهگذاری در بازار بورس قرار میگیرد.
این مزیتها درکنار سیاستهای نظارتی و شفافیت عملکرد باعث میشود بتوانید تجربه یک سرمایه گذاری مطمئن را در بورس داشته باشید. اما نباید فراموش کرد که سرمایهگذاری یک عمل بلندمدت بوده و شما باید بتوانید همزمان با تجمیع منابع خرد، به افزایش آگاهی و دانش خودتان در راستای کسب بازدهی بالاتر اقدام کنید.
ما در کارگزاری دارا تلاش میکنیم تا با فراهم کردن بستری برای سرمایه گذاران راهی برای سرمایهگذاری هوشمندانه، بنیادین و اصولی پیشنهاد دهیم. کارگزاری دارا سعی دارد برای تمامی اقشار جامعه مسیر سرمایهگذاری را هموار سازد.